

Wat wil je weten?
- WHY. Voor welke uitdagingen biedt performance support een antwoord?
- WHAT. Wat verstaan we onder performance support?
- HOW. Hoe zetten bedrijven performance support succesvol in?
- RECAP. Wat mag je zeker niet vergeten?
Het thema staat centraal op learning events en de mogelijkheden lijken eindeloos.
TinQwise bekijkt vanuit didactiek, creatie en techniek hoe je performance support inzet binnen organisaties.
Wat wil je weten?
Performance support is niet nieuw. Sterker nog: de term bestaat al sinds de jaren '90. Waarom dan die hernieuwde interesse? Het antwoord zit verscholen in onze huidige kijk op werken en leren, plus de technologische vooruitgang.
Anywhere, anytime, any device. Door de komst van flexibel werken, smartphones en tablets kan leren altijd en overal en wordt het steeds vaker mobile first aangeboden.
Communities. Leren doe je niet alleen. Er gaat meer aandacht naar het opzetten van blijvende structuren waarin actief en continue kennis wordt gedeeld.
Wiki's. Content wordt een gedeelde verantwoordelijkheid rondom onderwerp of thema. Experts kunnen bij voorkeur zelf informatie wijzigen en/of aanvullen.
Leren als business case. In toenemende mate wordt van leeroplossingen het effect op business performance vastgesteld én gemeten.
Daarnaast omarmen we het 70:20:10 leerconcept van Charles Jennings. Hierin onderscheiden we drie vormen van leren.
1. Een gestructureerd programma
2. Leren van anderen
3. Leren door te doen of ervaren
Met name het informeel, of on-the-job, leren door middel van oefening, nadoen en continue feedback spreekt werkgevers en werknemers aan. (En dat is ook precies waar performance support zich bevindt.)
Zoek de verschillen! Er zijn veel definities van performance support. Ze zeggen in de kern hetzelfde, maar er zijn ook interessante nuances te ontdekken. Wij zetten er een paar op een rijtje.
De kern van performance support zit in ondersteuning op de juiste manier en op het juiste moment. Bob Mosher beschrijft in zijn theorie over performance support vijf type leermomenten. Bij de eerste twee adviseert hij formeel leren, bij de laatste drie performance support. Zo onderhoudt (sustain) je de performance.
1. When learning for the first time
2. When wanting to learn more
3. When trying to apply and/or remember
4. When something changes
5. When someting goes wrong
En wat is er dan nodig op zo'n moment of need?
Wij geloven dat iedereen het in zich heeft om te groeien. Performance support helpt niet alleen jou je werk beter, sneller of effectiever te doen. Je kunt het ook inzetten om het beste uit een groep te halen.
Hanteer bij het ontwikkelen van performance support op alle momenten en niveaus van diepgang duidelijke design principles.
Als je aan de slag gaat met performance support zijn er veel dingen om aan te denken. Waar te beginnen? Met deze vijf punten maak je een goede start.
Performance support zorgt voor medewerkers die…