Een medewerker vervangen kost een jaarsalaris

Eén van de belangrijkste redenen om te investeren in een goed onboarding programma is het behoud van personeel.

Uit een onboarding rapport van PWC binnen Groot-Brittannië blijkt dat 1 op de 3 nieuwe werknemers binnen een jaar het bedrijf verlaat, 22% daarvan stapt zelfs in de eerste zes weken over naar een andere werkgever. Veel organisaties vinden een formeel inwerktraject dus cruciaal voor hun bedrijfsvoering.

35% verlaat je bedrijf binnen twee jaar
In Nederland liggen de cijfers iets anders. Maar toch. 86% van de nieuwe medewerkers besluit binnen zes maanden bij een bedrijf te blijven of te vertrekken. Gemiddeld verlaat 35% van de nieuwelingen een bedrijf binnen twee jaar. En wist je dat het ongeveer een bruto jaarloon kost om een medewerker te vervangen? Tel de kosten voor werving en selectie, inwerken door collega’s, training en geringere productiviteit het eerste jaar maar bij elkaar op.

Zet in op een goed inwerktraject
Als je nieuwe medewerkers niet weet te behouden kost dat dus energie en geld. Andersom kan het ook wat opleveren als je wel voor een goed inwerktraject zorgt. Het mes van onboarding snijdt aan twee kanten.

Wat kan het kosten als je medewerkers niet goed inwerkt?

  • het vervangen van één medewerker kost gemiddeld een bruto jaarsalaris (internationale cijfers spreken zelfs van 1 tot 3x het jaarsalaris)
  • zonder inwerktraject duurt het vaak een jaar voordat een medewerker dezelfde productiviteit heeft als de gemiddelde medewerker binnen het bedrijf
  • bedrijven die hun mensen niet goed inwerken kunnen een slechtere arbeidsmarktreputatie hebben

Wat kan succesvolle onboarding opleveren?

  • onboarding trajecten kunnen het verloop van medewerkers met minimaal 25% verlagen
  • medewerkers worden sneller productief. Ze zitten vaak al na vier tot zes maanden op hetzelfde gemiddelde productieniveau als hun collega’s.
  • een beter arbeidsmarktimago en loyalere werknemers

Bronnen: PWC, Wynhurst Group, Aberdeen Group, onboarding.nl

Lees verder