Wat doet PIME?

Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) heeft een breed educatief activiteitenaanbod voor leerlingen van het basis-, secundair en hoger onderwijs.

Een begeleide excursie naar de Kesselse Heide is één van de activiteiten die het PIME organiseert. 

Bewuster de natuur beleven

Het PIME vroeg aan TinQwise een hedendaagse manier om leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs kennis te laten maken met de Kesselse Heide. Er is een gids voorzien tijdens deze excursie, maar leerlingen moeten ook zelf meer actief aan de slag gaan om - op een interactieve manier - bewuster de natuur te beleven.

Bewuster de natuur beleven

De leer-app Heide-eXPerts

TinQwise ontwikkelde hiervoor de leer-app 'Heide-eXPerts'. Bij de start van de excursie krijgen de leerlingen een overlevings-rugzak met daarin onder andere een tablet. Aan de hand van de gps-locatie op de tablet kan een leerling de unieke biotopen van de Kesselse Heide ontdekken. Met interactieve vraagstelling, video’s, geluidsfragmenten, kaartmateriaal, een veldgids, opdrachten on the field, … komen de leerlingen meer te weten over de Kesselse Heide.

Gewapend met al deze nieuwe kennis en ervaringen, kunnen de leerlingen op het einde de onderzoeksvraag oplossen in vlog-stijl: hoe staan ze nu tegenover natuurbehoud? En zo kunnen ze hun missie succesvol afsluiten!

De leer-app Heide-eXPerts

Mee naar de klas

Eenmaal terug aangekomen bij de verzamelplaats worden alle beantwoorde vragen, getrokken foto’s en opgenomen video’s verstuurd via e-mail naar de leerling en leerkracht. Op die manier kan het excursie-verslag nadien ook nog in de klaspraktijk verder verwerkt worden. De leerlingen vonden het alleszins een hele belevenis!

Mee naar de klas

Deze TinQers werkten mee aan dit project