

De meeste supermarktmedewerkers zijn tussen de 16 en 20 jaar en zij moeten alle regels kennen en toepassen op het gebied van arbo en hygiëne. Het onderwerp spreekt ze niet aan dus hoe krijgen we dat voor elkaar?
TinQwise ontwikkelde een eigentijds leerprogramma op basis van gamification: facts én fun. Jongeren doen een quiz genaamd 'de Safety Check'; ze lopen als de manager (role play!) door de winkel heen en sturen ineens collega’s aan. En met de plattegrond van de winkel als leidraad bekijken ze video’s met echte casussen.
De Safety Check mogen de jongeren zo vaak doen als ze zelf willen. De vragen zijn gerandomiseerd. Een soort wedstrijdje met jezelf en dat blijkt bij de – veelal - gamende jongeren enorm aan te slaan. Een slimme manier om ongemerkt veel feitenkennis in te trainen.
De regels op het gebied van hygiëne worden in deze training spelregels genoemd en dat spreekt wél tot de verbeelding van de doelgroep. Hoe ze de veiligheid en gezondheid van collega’s en klanten kunnen waarborgen, ofwel voor elkaar kunnen zorgen, wordt in korte casussen toegelicht.
Gamification is geen game maar het toevoegen van spelelementen aan processen om mensen meer te motiveren om te leren. Dat werkt niet alleen bij jongeren goed maar eigenlijk bij alle leeftijden. Leren combineren met fun? Volgens TinQwise kan dat eigenlijk altijd.