Anne Frank Stichting

Vooroordelen? Begin bij jezelf!

Vooroordelen, we hebben ze allemaal en ze zijn schadelijk. Hoe jonger je je dat beseft, hoe groter de kans dat je er alert op blijft en bereid bent om vooroordelen opzij te zetten. Daarom ontwikkelde de Anne Frank Stichting samen met TinQwise een blended training gericht op jongeren voor docenten en jongerenmedewerkers: ‘Vooroordelen? Begin bij jezelf!’.

Docenten leren om vooroordelen bij en met jongeren bespreekbaar te maken. Met behulp van tools zoals leskaarten met groepsopdrachten voor in de klas, handleidingen voor gesprekken en lesvideo’s en casussen die te downloaden zijn voor direct gebruik.

Slimmer

De blended training kent drie thema’s en elk thema begint met een introductie die meteen de toon zet. 

Denk aan: ‘Een jongen die op ballet zit is een homo.'. Veel jongeren identificeren zich hier mee, zo blijkt: ‘Hé, eigenlijk best raar dat ik dat automatisch denk.’.

Slimmer

Socialer

De lesopdrachten met kant en klare werkbladen dragen bij aan gestructureerde gesprekken in de klas waar iedereen aan bod komt. Zowel zij die vooroordelen hebben als zij die er last van hebben. 

Social learning vanuit alle invalshoeken dus.

Socialer

Train de trainer

Dit ‘train de trainer concept’ helpt docenten en jongerenwerkers sterker te maken. Zodat zij op hun beurt jongeren (nog) beter kunnen begeleiden in hun ontwikkeling naar volwassenen die verschillen omarmen in plaats van bevechten.

Train de trainer