Leer slimmer door brain hacking

How to hack your brain?

How to hack your brain?

Oké, je kan natuurlijk jaren hard studeren en zo langzaam vooruitgaan, maar je kan ook de ingebouwde cheat codes van je lichaam gebruiken en het een stuk sneller aanpakken. Waarom niet slapend Spaanse woordjes leren of door gamen je brein verjongen? Drie veelbelovende brain hacks (plus geheime vierde als bonus…):

Hack 1: je brein 3 jaar verjongen door 10 uur te gamen

Waardoor je bijvoorbeeld nog wel net op tijd kunt stoppen met je auto als er een kind oversteekt…

Deze brain hack werd onlangs bewezen door het onderzoeksteam van de Amerikaanse professor Fred Wolinsky van de University of Iowa. De 681 deelnemers aan het onderzoek speelden 10 uur lang de game Road Tour. Wat bleek: deelnemers hadden na het spelen van dit spel gemiddeld een snellere reactiesnelheid en hun ‘bruikbare gezichtsveld’ bleek groter geworden. Dat wil zeggen: de informatie die je in je ooghoeken bewust ziet, wordt steeds minder naarmate je ouder wordt, maar door deze game wordt dit bruikbare gezichtsveld (weer) vergroot. Waardoor je bijvoorbeeld nog wel net op tijd kunt stoppen met je auto als er een kind oversteekt…

Het brein van de deelnemers bleek anders gezegd gemiddeld 3 jaar jonger te zijn geworden. Het effect van het spel bleek overigens ook te blijven bestaan bij andere cognitieve snelheidstesten die niet in de studie betrokken waren. Gertjan interviewde professor Wolinsky live via Skype hierover. Hij legt in onderstaande video uit hoe de game werkt en hoe deze brain hack het brein ‘verjongt’:

Hack 2: slapend leren

Amsterdamse wetenschappers aan de UvA zijn bezig te onderzoeken of je gericht nieuwe kennis kunt aanbieden aan slapende mensen. Twee recente onderzoeken tonen aan dat dit mogelijk ècht kan. Het Israëlisch Weizmann Institute slaagde er vorig jaar in om proefpersonen ’s nachts op onbewust niveau nieuwe automatismen bij te brengen. Slapende mensen kregen specifieke geluiden te horen en onmiddellijk daarna werden specifieke geuren verspreid. De dag erna maakten de deelnemers aan het onderzoek onbewust snuifbewegingen als één van de geluiden werd afgespeeld. Conclusie: ze hadden dus een reflex aangeleerd tijdens hun slaap.

Ook lukte het de Nederlandse slaaponderzoeker Eelco van Dongen onlangs om proefpersonen een variant van het spel memory te laten oefenen in hun slaap. ^1

Veelbelovend dus, maar over hoe leren tijdens je slaap precies werkt is nog veel onbekend. Houdt dus ‘Nieuwe Meester’ Lucia Talamini - bedenker en hoofdonderzoeker van dit onderzoek – in de gaten.

Hack 3: schrijf het op (zelfs als je het later niet meer leest)

In deze tijd van smartphones, continue whatsapp’en en uren online vertoeven, zijn velen van ons de subtiele kunst van het vasthouden van een pen – om daarmee lekker op papier te krassen – verleerd. En dat is erg jammer, want wil je dat informatie in je brein blijft hangen, schrijf het dan op de ouderwetse manier op! Het logo van de Nieuwe Meesters is niet voor niets handgeschreven.

Opschrijven met de hand zorgt namelijk voor neurale activiteit die je niet krijgt als je op een keyboard zit te tikken. Dat bewees een experiment aan de Universiteit van Indiana. Conclusie van het onderzoek: een ander deel van je brein tot actie dwingen helpt bij het herinneren. We hebben het keyboard uitgevonden omdat typen veel makkelijker en sneller is dan schrijven, maar dit gemak betekent het verlies van een unieke manier van informatie onthouden; informatie in ons brein prenten door het op te schrijven. Hoewel… misschien is actief schrijven vergelijkbaar met actief gamen…? Hack 3 wijst in die richting.

Hack 4: misschien wel de makkelijkste en beste van allemaal…?

Check ‘em hier!

Bronnen

Zaterdag 27 juli 2013. Volkskrant wetenschapsbijlage.

Lees verder