Learning Specialist doet online training

Mmm oké, zal ik dit eerlijk toegeven? Twijfel twijfel… vooruit: Eigenlijk volg ik zelf bijna nooit een online training! Ahum… Klinkt gek hè? Voor iemand die al ruim 10 jaar online leeroplossingen ontwikkelt. Het komt er gewoon niet zo vaak van. De cursussen en workshops die ik volg zijn face-to-face. Maar deze maand was het dan zover, ik schreef me in voor een online training!

De reden?

Ik wilde graag een EHBO cursus voor kinderen volgen. Ik heb een dochtertje van bijna anderhalf en wil weten wat ik moet doen als het een keer mis gaat, want ik heb het gevoel dat dat geheid een keer gaat gebeuren. Bij het eten vindt ze het soms grappig om net te doen als of ze zich verslikt en maakt ze vreselijke melodramatische geluiden, mmm maar dat heeft ze ook weer niet van een vreemde… Of ze krijgt een hoestbui en blijft ze ondertussen brood naar binnen proppen omdat ze bang is dat ik haar bordje leeg eet.

Met dit in mijn achterhoofd ging ik op zoek naar een training en kwam ik bij een organisatie uit die een online kinder-EHBO training aanbiedt met een afsluitende praktijk avond. Ongeveer 4 uur theorie en dan 4 uur praktijk. Ik zou leren wat ik moest doen bij bloedneus, snijwond en hoe je in ernstigere situaties het hoofd koel moest houden. Vooral naar dat laatste was ik op zoek. Zou ik rustig kunnen blijven als mijn dochtertje zich in een druif verslikt of hevig bloedde na een val? Ik moet er niet aan denken…

Ik schreef me in voor de training en tegelijkertijd begon natuurlijk ook mijn learning specialist- duiveltje vanaf mijn schouder mee te kijken. Hoe zou het eruit zien, zou het een goede opbouw hebben, zou ik zin hebben om er mee aan de slag te gaan? Daarom hier mijn analyse als privé-gebruiker van een online training:
Keurig kreeg ik een inlog account voor de campus waar de online cursus klaar stond. Zelfs inclusief een studiewijzer met tips als ‘maak een planning’, ‘probeer het niet in één keer te doen’ en ‘oefen net zolang tot je alles goed kent’. En, eentje die ik mooi vond ‘volg de cursus met plezier en herinner uzelf er aan waarom u zich voor de cursus heeft ingeschreven. EHBO is leuk, maar ook erg belangrijk.’ De praktijkavond stond gepland dus dat was een goede stok achter de deur. Braaf nam ik een aantal avonden de tijd om de cursus op mijn iPad te bekijken vanaf de bank.

Wat vond ik er van?

Ik vond het heerlijk dat ik gewoon op mijn iPad aan de slag kon. Na een dag werken heb ik geen zin meer om achter de laptop te kruipen maar met een wijntje op de bank een deel van de cursus volgen is voor mij geen probleem. Mmm… Misschien een leuk enquête-onderdeel om eens te vragen wat de deelnemers van onze leeroplossingen drinken als ze er mee bezig zijn.
Inhoudelijk zat de cursus prima in elkaar, een goede verdeling van onderwerpen en fijne opbouw in de theorie. Maar ik ergerde me aan de manier waarop de cursus gepresenteerd werd: Bovenin het scherm stonden de belangrijkste punten van het scherm in een opsomming, onderin de theorie én tegelijkertijd werd de tekst voorgelezen. Ik las zelf veel sneller en zag de meerwaarde van de audio niet in. Met als gevolg dat ik het geluid maar op mute zette. Daarnaast was de vormgeving gedateerd. Wat doet het toch veel met je als een training er fijn uitziet! Ook de foto’s waren typisch jaren ’90 met outfits die toen hip waren. Een update van het beeldmateriaal zou niet verkeerd zijn.

Ondertussen haalde ik de tussentijdse toetsen en was het tijd voor de grote eindtoets. De eerste keer haalde ik 74%, net niet genoeg. Dus ik herhaalde snel nog wat hoofdstukken en deed een nieuwe poging, dit keer 97%. Yes, ik was er.

Ik was blij dat ik de toets gehaald had, precies een paar dagen voor de praktijkavond.
Wat ik op dit punt bij mezelf echter merkte was dat het halen van de toets belangrijker werd dan de reden dat ik de training was gaan doen. Ik wilde de toets halen maar vergat waar het eigenlijk om ging, namelijk dat ik zou weten wat ik moest doen in gevaarlijke situaties. Gek wat zo’n toets dan toch met je doet. Iets om te onthouden voor mij.

De praktijkavond was briljant. Een oudere man die zijn hele leven al EHBO cursussen gaf. Zelf opa en heerlijk nuchter in zijn uitleg. We oefenden reanimeren op poppen, iemand in stabiele zijligging leggen en verbandjes aan te brengen. Het was een leerzame avond.

Heb ik het vertrouwen gekregen dat ik ongeveer weet wat ik moet doen als het mis gaat? Ja. Wil ik vaker een online training volgen? Jazeker (maar het liefst wel één die net wat beter in elkaar zit).

Kortom

Het was voor mij leerzaam om als learning specialist deze online training te volgen. Elke dag zet ik me in om leeroplossingen te maken waar de deelnemers blij van worden en die hen helpen in hun werk. Ik ken allerlei theorieën over wat het beste werkt, maar zelf ervaren is ook een belangrijke. Het bevestigde voor mij dat leren gemakkelijk gemaakt moet worden, op alle mogelijke manieren. En daar blijf ik me hard voor maken.

Lees verder