
Kunst & E-learning: a match made in heaven!

Digitalisering is momenteel een ‘hot’ topic binnen de kunstwereld. Musea zetten in rap tempo hun collecties online, zijn actief op social media en bedienen bezoekers in sommige gevallen met een eigen museum-app. E-learning schittert door afwezigheid maar dat is onterecht. Maakt onbekend dan echt onbemind?
E-learning moet nog naam maken binnen de museumbranche en dat begrijp ik heel goed. Ikzelf had tot een paar jaar terug nog nooit van e-learning gehoord. Online leren? Hoe werkt dat dan? Op de universiteit maakte ik gebruik van online readers, je weet wel, van die ingescande kopieën. Was dat het dan? Na mijn studie besloot ik een online studie Didactiek te volgen, ditmaal met instructievideo’s en een online test. Oké, dat begon er op te lijken, maar niets bereidde mij voor op het enorme scala aan online leeroplossingen dat ik ontdekte toen ik bij TinQwise kwam werken.
Eenmaal in the business weet ik het zeker: e-learning en de kunstwereld zijn een match made in heaven! Waarom? Dat laat ik graag zien aan de hand van twee type leeroplossingen waar musea écht iets aan hebben.
Oplossing 1: Location Based Learning
De naam zegt het eigenlijk al: leren op locatie. Waar kun je immers beter leren dan op zaal, wanneer je oog in oog staat met het kunstwerk zelf? Location Based Learning biedt museumbezoekers deze kans door een unieke combinatie van leren + technologie + locatie. Dankzij beacons (kleine apparaatjes die werken met bluetooth-technologie) verschijnt de juiste informatie, op het juiste moment, op de smartphone van de gebruikers. Wat er precies verschijnt heb je zelf in de hand. Wil je achtergrondinformatie delen? Een leuke animatie tonen? Of bezoekers laten samenwerken om een mysterie te ontrafelen? Het kan allemaal.

En ook goed om te weten: de sterkte van het beacon-signaal kun je vooraf instellen, waardoor je voorkomt dat mensen in een kleine ruimte worden overspoeld met informatie.
Oplossing 2: Blended Learning
Deze leeroplossing is een mix van online en klassikaal leren en biedt het beste van twee leerwerelden. Een goed voorbeeld is Anne Frank in de klas. De Anne Frank stichting vroeg ons hoe we basisschoolleraren kunnen ondersteunen in het opzetten, voorbereiden en uitvoeren van lessen over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog. Ons antwoord: een online Toolkit waarmee leraren door het kiezen van de juiste bouwstenen zelf bepalen hoe zij een les willen samenstellen. Een bouwsteen is bijvoorbeeld 10 minuten ‘tijdlijn bestuderen’ of 20 minuten ‘poster presenteren’.
Met behulp van een digibord worden de lessen gezamenlijk doorlopen. De inhoud is zorgvuldig afgestemd op de leerdoelen en de doelgroep, waardoor je leerlingen op een effectieve en efficiënte wijze helpt leren. Eenzelfde soort Toolkit kan worden ingezet ter voorbereiding op een museumbezoek. Leerlingen kunnen klassikaal (dankzij een digibord) of zelfstandig op een tablet of computer een les over bijvoorbeeld de Gouden Eeuw doorlopen. Eenmaal in het museum kunnen leerlingen het geleerde in de praktijk brengen en vragen stellen aan de museumdocent.

Een andere optie is het (online) trainen van museumdocenten volgens de methodiek van train-de-trainer. Kunnen we leren samen leuker en socialer maken? Hoe zorgen we ervoor dat de opgedane kennis niet verloren gaat? Dit zijn slechts een paar vraagstukken die we samen met onze learning specialisten kunnen beantwoorden.
We re-invent learning
Tot zover een korte introductie op twee toepassingen van e-learning binnen de kunstwereld. Gelukkig ben ik niet de enige die staat te popelen om met deze ideeën aan de slag te gaan. Onze creatieven, technische consultants én learning specialisten denken graag mee over uw vraagstuk.
Meer weten?
Lees ook het vervolg op deze blog:Digitaal leren in het museum, do's & dont's.