E-learning in de klassieke zin (vrij abstract, generiek, grotere modules, langzame productie, niet gedifferentieerd, ..) past hier niet bij. Het veronderstelt nog steeds te veel dat een buitenstaander (de onderwijskundige, de ontwikkelaar) het leerproces ontwerpt en voorschrijft. Wat dat betreft kunnen we ons beter laten inspireren door andere sectoren waarbij de ‘user’ centraal staat, zoals bij ‘services design’ of ‘workflow design’. Disciplines waar men al beter geleerd heeft dat het proces leidend is en dat de user uiteindelijk de bepalende factor is voor het resultaat.
In de opening van dit verhaal heb ik aangegeven dat we ‘net’ beginnen, niet met e-learning maar met iets anders. Dat ‘andere’ is wellicht al duidelijk aan het worden. Noem het ‘het nieuwe leren’, ‘competence service’, ‘performance acceleration’, ‘DIY-leren’ (Do It Yourself) of zelfsturend leren. Allemaal begrippen, en er zijn er meer, die de lerende – of liever nog ‘de werkende’- centraal stellen en de regie aan hem of haar overdragen. De huidige technologie maakt dat mogelijk, zodra het oude ‘onderwijskundige’ denken het niet meer tegenhoudt.
Leren heeft een direct effect op werken!
In bedrijven wordt vaak gewerkt met KPI’s (Key Performance Indicatoren). Deze maken zichtbaar hoe de performance van de organisatie, afdeling en soms individuele werknemer is op een aantal succes bepalende parameters. Deze KPI’s laten zien waar verbeteringen mogelijk zijn én zijn daarmee een goed vertrekpunt voor de vraag: ‘hoe kan ik verbeteren?’
Door KPI’s als vertrekpunt te nemen hebben we ook meer zekerheid dat de daar uit volgende activiteit ook daadwerkelijk een effect in het eigenlijke werk heeft. Anders gezegd leren heeft een direct effect op werken. Om dat te bereiken moeten we niet de werkende naar de leeromgeving brengen, maar de leeromgeving naar de werkende.