Heb jij een hoog EQ?

Emotionele Intelligentie (EQ) is volgens Wikipedia voor het eerst gebruikt in de jaren ’90, in een wetenschappelijk artikel van Salovey en Mayer. Alleen mensen op intelligentie inschatten raakt dan ‘uit de mode’. Centraler komt te staan in hoeverre mensen omgaan met eigen emoties. Niet alleen kennis maar ook expressie, zelfkennis en emphatisch vermogen spelen opeens mee.

Dit lost de crux op dat mensen met een gemiddeld IQ 70 % vaker succesvol zijn dan mensen met een hoog IQ. EQ wordt hiervoor als schakel gezien. Uit nieuw onderzoek blijkt nu zelfs dat 90% van de uitblinkers over een hoog EQ beschikt.

Parallel aan de komst van het begrip EQ komt echter de discussie over het begrip, wat is dan precies EQ? Hoe meet je EQ? Wanneer heeft iemand een hoog EQ en wanneer een laag? Testen op EQ zijn altijd omstreden omdat emotionele begrippen nu eenmaal lastig te meten zijn (en ze zijn vaak duur). In ieder geval moeilijker dan het vaststellen van iemands wiskundige vermogen.

De Amerikaanse hoogleraar Travis Bradberry doet al jaren onderzoek naar EQ en schreef een boek, een bestseller: Emotional Intelligence 2.0. Uit dit boek staan hieronder karaktereigenschappen die wijzen op een hoog EQ. Want het blijft een begrip waar moeilijk een vinger op te leggen is. Het is een hele lijst maar zo wordt het hopelijk iets gemakkelijker, test jezelf!

Je hebt een uitgebreide emotionele taalkennis

Iedereen ervaart emoties maar slechts 36% van de mensen kan dit goed onder woorden brengen. Mensen met een hoog EQ begrijpen hun eigen emoties en kunnen deze goed overbrengen. Dus in plaats van ‘ik voel me slecht’ drukken zij zich specifieker uit, ‘ik ben, ‘gefrustreerd, ‘bezorgd’, ‘gestrest’.

Je hebt belangstelling voor mensen

Hierbij maakt het niet uit of je introvert of extrovert bent maar je bent nieuwsgierig naar de mensen om je heen. Deze nieuwsgierigheid komt voort uit empathie, één van de belangrijkste onderdelen van EQ. Hoe meer je geeft om de mensen om je heen, hoe meer belangstelling je voor ze hebt.

Je houdt van verandering

Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en passen zich steeds aan. Ze weten dat angst voor verandering een grote bedreiging is voor hun succes en geluk. Ze herkennen mogelijkheden voor verandering en maken actieplannen om deze veranderingen door te voeren.

Je kent je kracht en je zwaktes

Mensen met een hoog EQ snappen niet alleen hun eigen emoties maar weten waar ze goed in zijn en waarin juist niet. Zo kun je je positieve eigenschappen goed inzetten en zorg je dat je zwakheden je niet in de weg zitten.

Je kunt goed karakters inschatten

De mening van anderen begrenst nooit jouw manier van plezier hebben. Dan ben je namelijk niet langer in charge van je eigen geluk. Mensen met een hoog EQ die zich goed voelen over iets dat ze hebben gedaan, laten ze zich dat door niemand afnemen. Je vergelijkt jezelf niet met anderen en kunt meningen van anderen altijd met een korrel zout nemen. Jouw zelfvertrouwen komt van binnenuit.

Je bent moeilijk te beledigen

Je kent jezelf goed, hebt zelfvertrouwen en bent open-minded dus je laat je niet snel uit het veld slaan. Je hebt een dikke huid en zelfspot en hierdoor kun je het aan dat anderen grappen over je maken. Je trekt de mentale grens tussen humor en beledigen.

Je weet hoe je ‘nee’ moet zeggen (tegen jezelf en tegen anderen)

Als je een hoog EQ hebt, heb je veel self-controle, je bent in staat om impulsieve acties te vermijden en je doel te volgen. Ook blijkt dat emotioneel intelligente mensen niet praten in termen als ‘ik denk het niet’ of ‘ik weet het niet zeker’. ‘Nee’ is duidelijk en mensen met veel zelfcontrole zijn niet bang om dit te gebruiken zodat ze gemaakte afspraken en doelen succesvol kunnen afmaken.

Je blijft niet te lang stilstaan bij fouten

‘Hoge-EQ-mensen’ schakelen snel als ze een fout maken. Je vergeet de fout niet maar laat het ergens onderin je brein bungelen zodat je jezelf er wel aan kunt herinneren als een soortgelijke situatie zich opnieuw voordoet. Eigenlijk dus het vermogen om een fout om te vormen tot een les.

Je bent een gever en niet een nemer

Als iemand je spontaan iets geeft zonder iets terug te verwachten, laat dat vaak een diepe indruk achter. Bijvoorbeeld, je hebt met iemand een gesprek over een boek en een maand later staat diegene voor je met dat boek in z’n hand. Emotioneel intelligente mensen bouwen sterke relaties op omdat ze constant aan anderen denken.

Je koestert geen wrok of jaloezie

De negatieve emoties die voorkomen uit wrok zijn stressgevoelens. Het vasthouden aan deze gevoelens heeft weer een weerslag op je lichaam en geest. Mensen met een hoog EQ weten dit te voorkomen. Dit laat je nu beter voelen en is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Je neutraliseert moeilijke mensen

Voor de meeste mensen is het frustrerend en energieslurpend om met ‘moeilijke mensen’ om te gaan. Maar mensen met een hoog EQ houden eigen boosheid of frustratie in bedwang zodat de situatie niet nog meer negatieve aandacht ontvangt. Ook ben je in staat oplossingen en overeenkomsten te vinden. Je laat je in ieder geval niet van de wijs brengen.

Je zoekt niet naar perfectie

Mensen met een hoog EQ streven niet naar perfectie want ze weten dat dit niet bestaat. Alle mensen maken van nature fouten. Als perfectie je doel is, weet je zeker dat je ergens gaat falen. Met het gevolg dat je gaat malen over dit falen in plaats van je gedachtes te gebruiken om te analyseren wat beter had gekund.

Je bent dankbaar voor wat je hebt

Tijd nemen om na te denken waar je blij mee bent in het leven is nog niet eens zo’n gek idee, het verminderd namelijk het stresshormoon met 23 procent! En dit is weer goed voor je humeur, energie en fysieke gezondheid.

Je bent niet altijd bereikbaar

Af en toe een break nemen van online zijn is goed voor het verlagen van stress en zorgt ervoor dat je van het moment kan genieten. Als je 24/7 bereikbaar bent, ben je ook altijd bereikbaar voor stressfactoren. Je afsluiten van techniek heeft een positief effect.

Je houdt je cafeïne inname beperkt

Veel cafeïne drinken zorgt voor het vrijkomen van adrenaline en dit is de bron voor de zogenaamde: ‘vecht-modus’. Deze vechtmodus zorgt dat je niet meer rationeel denkt maar dat je emoties het dan automatisch overnemen. Goed als er een beer tegenover je staat maar voor het beantwoorden van een email niet zo handig! En het duurt lang voordat cafeïne je lichaam weer heeft verlaten. ‘Hoge-EQ’ mensen weten dat cafeïne gedoe betekent dus houden de inname beperkt.

Je slaapt genoeg

Slapen laadt je brein op en zorgt dat alle herinneringen van de vorige dag gesorteerd en opgeborgen worden. Zo wordt je wakker met een alert en fris hoofd. Iedereen weet wel dat goed slapen belangrijk is maar als je een hoog EQ hebt maak je hier ook een prioriteit van.

Je bent in staat om negatieve denkcirkels te doorbreken

Iedereen heeft last van negatieve gedachtes maar vaak zijn dit ook echt gedachtes en geen feiten. Als het voelt alsof iets telkens gebeurt, is de natuurlijke reactie van het brein om dit als bedreiging op te vatten. Als je emotioneel intelligent bent kun je een scheiding maken tussen gedachtes en feiten, zo de negatieve spiraal doorbreken en weer positief denken.

Je laat door niemand je plezier bederven

De mening van anderen begrenst nooit jouw manier van plezier hebben. Dan ben je namelijk niet langer in charge van je eigen geluk. Mensen met een hoog EQ die zich goed voelen over iets dat ze hebben gedaan, laten ze zich dat door niemand afnemen. Je vergelijkt jezelf niet met anderen en kunt meningen van anderen altijd met een korrel zout nemen. Jouw zelfvertrouwen komt van binnenuit.

Lees verder