
Emotionele Intelligentie (EQ) is volgens Wikipedia voor het eerst gebruikt in de jaren ’90, in een wetenschappelijk artikel van Salovey en Mayer. Alleen mensen op intelligentie inschatten raakt dan ‘uit de mode’. Centraler komt te staan in hoeverre mensen omgaan met eigen emoties. Niet alleen kennis maar ook expressie, zelfkennis en emphatisch vermogen spelen opeens mee.
Dit lost de crux op dat mensen met een gemiddeld IQ 70 % vaker succesvol zijn dan mensen met een hoog IQ. EQ wordt hiervoor als schakel gezien. Uit nieuw onderzoek blijkt nu zelfs dat 90% van de uitblinkers over een hoog EQ beschikt.
Parallel aan de komst van het begrip EQ komt echter de discussie over het begrip, wat is dan precies EQ? Hoe meet je EQ? Wanneer heeft iemand een hoog EQ en wanneer een laag? Testen op EQ zijn altijd omstreden omdat emotionele begrippen nu eenmaal lastig te meten zijn (en ze zijn vaak duur). In ieder geval moeilijker dan het vaststellen van iemands wiskundige vermogen.
De Amerikaanse hoogleraar Travis Bradberry doet al jaren onderzoek naar EQ en schreef een boek, een bestseller: Emotional Intelligence 2.0. Uit dit boek staan hieronder karaktereigenschappen die wijzen op een hoog EQ. Want het blijft een begrip waar moeilijk een vinger op te leggen is. Het is een hele lijst maar zo wordt het hopelijk iets gemakkelijker, test jezelf!