Google innoveert de school

Google is lekker bezig de afgelopen dagen. Ze introduceerden zowel ’Google Play for Education’ en ’Connected Classrooms’.

Kekke namen en leuk dat Google weer nieuwe diensten introduceert” hoor ik je denken. Ben het met je mee eens het is sowieso bijna altijd interessant als Google weer met wat nieuws komt. Maar het gaat er natuurlijk om wat deze diensten mogelijk maken.

Ik denk behoorlijk veel.

Google Play for Education

Oke, wat is ‘Google Play for Education’? Google Play is de applicatie download-shop van het mobiele besturingssysteem Android. Daar kun je dus allerlei Apps downloaden voor je Google Android Tablet, of voor je Android smartphone. En een heel goede Android tablet heb je al voor $200,-. De Play Store is vergelijkbaar met wat de App Store is voor de iPad en iPhone. Met ‘Google Play for Education’ heeft Google dus al het aanbod van Apps voor het onderwijs overzichtelijker gemaakt. En daarmee is het (veel) gebruiksvriendelijker geworden om allerlei goede onderwijs Apps te leren kennen en te downloaden. En daarmee toe te passen in je lessen of leertraject.

Bijvoorbeeld een App als ClassDojo, waarmee je kinderen allerlei badges (het digitale equivalent van de aloude stickers) kunt geven, voor bijvoorbeeld inzet, samenwerking, etc.

Google Play for Education

En ook dit soort door en voor (‘classroom’) docenten ontwikkelde apps kun je snel vinden: Metryx. Dit is een mobiele app die de docent ondersteund om het leerpad en de voortgang van verschillende leerlingen op verschillende vaardigheden bij te houden. En daarmee helpt gerichter begeleiding te kunnen geven. Deze voortgang is handmatig in te voeren bij niet digitale dingen en komt automatisch het systeem in als je van digitale leermethodes gebruikt maakt (die TinCan API ondersteunen -> dat is een vernieuwend, open en steeds breder gedragen Leermanagement Systeem).

Hoe gebruiksvriendelijker dit soort programma’s gevonden en gebruikt kunnen worden, hoe eerder mensen het gaan gebruiken. Dat is dus waarom Google Play for Education een ‘big thing’ is.

Connected Classrooms

En dan nog die andere Google introductie deze week 'Connected Classrooms'. Hiermee kun je met je hele klas op excursie naar bijvoorbeeld de NASA, de dierentuin, een ziekenhuis waar een ziek klasgenootje ligt, je tante uit Marokko, of naar wat dan ook. Google gebruikt hiervoor ‘Hangouts’, de – ook mobiel te gebruiken – videoconferencing technologie van Google. Waarmee je live verbinding met 10 mensen/camera’s/klassen kunt maken. Veur gratiessjin principe. Dat horen wij Hollanders natuurlijk graag.

Google Hangouts kun je al een tijdje gebruiken, dus eigenlijk kon dit allemaal al. Maar Google heeft het met Connected Classrooms nog eenvoudiger gemaakt om dit in het onderwijst toe te passen. Je kan je bijvoorbeeld met je klas inschrijven voor geplande excursies.

Connected Classrooms

De lijm

Mooie nieuwe ontwikkelingen dus, die het gebruiksgemak van innovatieve toepassingen in het onderwijs flink doen toenemen. En gebruiksgemak is een van de 4 essentiële pijlers van de adoptie van nieuwe technologie. Een big thing daarom.

Dit neemt echter niet weg dat een goede leervisie in het gebruik hiervan essentieel is. Het moet passen in wat leerlingen nodig hebben. Hen helpen vaardigheden op te doen. Noem het curriculum, rode draad, leerplan, cursuspad of 21st-skills-track. Maakt niet uit, als het gebruik maar onderdeel is van het geheel. En voor dat geheel is visie nodig. Met die visie kun je de brokken zoals Connected Classrooms en verschillende Apps uit de Play Store for Education aan elkaar lijmen. En op de juiste plek aanbrengen.

Wat ga ik graag verder aan de slag met deze technologie! Is er een klas die we een keer kunnen helpen bij het gebruik ervan? Laat maar weten! Experimenteren doen wij graag…!

Meer weten?

Hier en hier vind je meer van Google rond het onderwijs.

Lees verder