De OV-Coach

Erg enthousiast werd ik bij het lezen van een artikel in Volkskrant over de OV-Coach. Een app die mensen met autisme helpt bij het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Wat een briljant idee en wat had ik dit graag zelf ontwikkeld!

In het artikel vertelt Thom hoe hij mede dankzij de OV-Coach, die hij op een iPod bij zich heeft, zelfstandig van huis in Winsum naar school in Groningen reist. Met bus, trein en een stukje fiets. De app helpt hem als de reis bijvoorbeeld anders loopt dan gepland. Daar wilde ik meer van weten.

Trainingen voor vergroten van zelfredzaamheid

De OV-Coach is een initiatief van het Dr. Leo Kannerhuis centrum voor autisme. Binnen het Dr. Leo Kannerhuis is veel aandacht voor het vergroten van de zelfredzaamheid. Zodat cliënten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen functioneren en deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Omdat mensen met autisme veel alledaagse vaardigheden niet door opvoeding, imitatie en oefening leren, heeft het Dr. Leo Kannerhuis een specifieke trainingsmethode ontwikkeld. Tegelijkertijd blijkt dat er een bepaald plafond zit aan hun vaardigheidsontwikkeling. En daar komt de digitaal coach om de hoek. Die kan, met behulp van vooraf ontwikkelde scripts, in allerlei situaties de gebruiker helpen met ‘alledaagse’ handelingen en gebeurtenissen.

Hoe werkt het?

De app maakt gebruik van stroomschema’s, oftewel vaste scripts. Maar dan niet op een groot of onhandig overzicht, maar heel prettig, ‘gewoon’ op een iPod, en in de nabije toekomst hopelijk ook op een telefoon. Zo lost de app twee problemen tegelijkertijd op. Een cognitief probleem: wat te doen in een onverwachte situatie? En een emotioneel probleem: hoe te voorkomen dat je je zelfvertrouwen verliest en veel stress ervaart?

En nog meer goed nieuws: er zijn nog volop meer coaches in de maak. Zoals de Schoolcoach. Wat mij betreft voorbeeldcombinaties van slim toegepaste techniek, extreem praktisch design en een gebruiker die centraal staat!

Lees verder