Keller vindt dat de lerende optimistisch moet zijn over zijn kans van slagen. Als hij erop vertrouwt dat het allemaal gaat lukken, is hij gemotiveerd en bereid zich in te spannen om de leerdoelen te bereiken. Daarom is het belangrijk de lerende een middel te geven om zijn successen zichtbaar te maken: dan kan hij zijn kans van slagen goed inschatten.
Keller geeft drie strategieën:
- Learning and performance requirements
Wees duidelijk over wat je van de lerende verwacht, welke eisen je stelt: hij kan dan zelf inschatten hoeveel tijd en energie hij nodig heeft om de training tot een succes te maken. En hij zal eerder geneigd zijn zich ervoor in te spannen. Het omgekeerde is ook waar – als iemand het gevoel heeft dat er teveel van hem wordt gevraagd, werkt dat demotiverend.
Succesvol zijn in één situatie kan iemand vertrouwen geven voor de volgende. Geef de lerende daarom genoeg mogelijkheden voor succes. Creëer diverse, verschillende, uitdagende en – liefst – op elkaar voortbouwende leerervaringen.
Het vertrouwen van de lerende groeit als zijn succes het gevolg is van persoonlijke inspanning en niet van factoren als toeval of gemis aan uitdaging. Moedig de lerende aan om kleine stappen te nemen – zodat zijn voortgang goed zichtbaar is. Geef de lerende controle over het proces.
Wil je het nog concreter?
- We breken de leerstof vaak op. Zo ontstaan korte leeroplossingen of brainsnacks. Die kan iemand ook makkelijk ‘even tussendoor’ doen.
- We nemen de lerende serieus; hij moet kunnen leren op zijn niveau en uitdagende opdrachten krijgen.
- Wij bouwen vaak gepersonaliseerde dashboards: het biedt de lerende overzicht over en inzicht in het leerproces (wat ga ik doen, wat heb ik al gedaan, waar sta ik nu).