5 vernieuwende scholen van over de hele wereld

Over de hele wereld zijn gepassioneerde mensen bezig met het verbeteren van leren en onderwijs. En natuurlijk laten wij ons graag inspireren door hen. De rode draad bij de meeste initiatieven is het stoppen met vanuit grote klassen ‘iedereen ongeveer hetzelfde te laten leren’ (Goed idee…!). En dit te veranderen naar leren en onderwijs met veel meer eigenaarschap, creativiteit, een onderzoekende houding en samenwerking. Dit alles ondersteund door internet en nieuwe technologie. We delen graag een paar actuele en vernieuwende onderwijs initiatieven van over de hele wereld. Get ready for some inspiration from Mexico to Denemark & from Taiwan to Pakistan.

School in de wolken – Engeland & India

In Engeland is net de eerste ‘school in the cloud’ geopend, waarin leerlingen geheel zelfstandig aan de slag gaan, vanuit nieuwsgierigheid rond een specifiek vraagstuk. Zelfstandig, maar wel aangemoedigd door gepensioneerde onderwijzers van het online vrijwilligersplatform ‘Granny Cloud’. Ja, oma’s dus. En niet live, maar via Skype. Deze school is ontstaan vanuit de visie van de prijswinnende TED-talk spreker Sugata Mitra. Binnenkort openen er ook vijf ‘scholen in de wolken’ in India, en nog eentje in het Verenigd Koninkrijk. Check hier een uitgebreider artikel over deze vernieuwende school.

School in de wolken – Engeland & India

“One story a day” – Mexico

Hieronder een kort mooi item over een vernieuwende docent in een van de gaarste wijken van Mexico. Hij start elke dag met het vertellen van een kort sprookje aan zijn kinderen. Waarmee hij prikkelt en aanzet tot denken. Samenwerking en individuele aandacht zijn ook in zijn visie heel belangrijk.

Lego School, unlocking creativity en een mobiel museum – Denemarken, Pakistan en Taiwan

Geen saaie wiskundelessen op deze Deense ‘lego school’. En Pakistaanse kinderen zijn niet gewend om buiten het boekje te denken, maar worden in een school in Karachi juist uitgedaagd om dat wel te doen: ‘unlocking creativity’ is daar het motto. En last but not least: een mobiel museum uit Taiwan dat life long learning promoot. Waardoor studenten de wereld van kunst leren begrijpen. Dat klinkt als een behoorlijk goed idee. En dat vonden 2.5 miljoen bezoekers ook.

Lees verder